تست مربوط به کبد کدام هستند؟

کبد شما به تجزیه غذا، پاکسازی خون، تولید پروتئین و ذخیره ‏انرژی کمک میکند. اگر کبد شما دچار مشکل شده باشد، ممکن است که علائم زردی پوست یا اختلال گفتار را تجربه کنید. در این صورت امکان دارد که به آزمایش کبد نیاز داشته باشید.‏ آزمایش خون کبد، سطح برخی از آنزیم ها و پروتئین های دیگر در خون را مورد بررسی ‏قرار دهد‎.‎

آزمایش خون کبد و تست های مربوط های کبد، یک نوع آزمایش خوناست که به منظور کمک به تشخیص و نظارت بر بیماری یا آسیب کبدی استفاده میشود. آزمایشگاه پاتوبیولوژی نارون، یکی از آزمایشگاه های تخصصی و پیشرفته ی شهر تهران است. اگر قصد انجام آزمایش کبد را دارید به آزمایشگاه پاتوبیولوژی در تهران مراجعه نموده تا آزمایشات لازم از شما گرفته شود. توجه داشته باشید که پروسه ی جوابدهی این آزمایشگاه به صورت آنلاین نیز می باشد و نیاز به مراجعهی حضوری نیست.

شماره تماس آزمایشگاه نارون: 02122812879 – 02122812880

آدرس آزمایشگاه نارون: تهران، نیاوران، خیابان شهید باهنر، بالاتر از چهار راه کامرانیه، جنب مجتمع نارون، پلاک ۸۰، طبقه همکف، واحد ۳

علائم اختلال کبدی

شما ممکن است آزمایش خون کبد را برای بررسی بیماری کبدی مانند هپاتیت انجام دهید. اگرعلائم اختلال کبدی را تجربه کردید، ممکن است پزشک برای بررسی بیشتر تست عملکرد کبد را انجام ‏دهد. ‏آزمایش خون در تهران می‌تواند پیشرفت یا درمان بیماری را کنترل و عوارض جانبی ‏برخی ازداروها را مورد آزمایش ‏قرار دهد. ‏نشانه‌های اختلال کبدی عبارتند از:‏

  1. بی اشتهایی
  2. حالت تهوع یا استفراغ
  3. ضعف یا خستگی زیاد
  4. زردی پوست
  5. ادرار تیره یا مدفوع رنگ روشن (کمتر شایع)‏
  6. تورم در شکم (کمتر شایع)‏
  7. ضعف
  8. خستگی یا کاهش انرژی
  9. کاهش وزن
  10. اسهال
  11. درد شکم
  12. کبودی یا خونریزی غیر طبیعی

وظایف کبد

مشکلات کبدی می‌تواند باعث به خطر افتادن زندگی فرد شود. وظایف کبد عبارتند از:

تست های کبد

آزمایشات و وظایف کبد

  • ذخیره سازی مواد معدنی و ویتامین ها؛
  • تنظیم لخته شدن خون؛
  • تولید کلسترول، پروتئین، آنزیم‌ها و صفرا؛
  • از بین بردن باکتری‌ها از خون و مواد شیمیایی که می‌تواند به بدن شما آسیب برساند؛
  • حفظ تعادل هورمون؛
  • تنظیم میزان قند خون.

 

انواع آزمایش خون کبد

آزمایشگاه در نیاوران با استفاده از پرسنل مجرب و دستگاههای پیشرفته آمادهی خدمترسانی به شما عزیزان به منظور انجام آزمایشات مختلف میباشد. توجه داشته باشید که مرحله اولیه در تشخیص آسیب کبدی، انجام  تست های مربوط به کبد ساده برای تعیین سطح برخی ازآنزیم های کبدی در خون است. در شرایط عادی، این آنزیم ها بیشتر در سلول های کبد قرار دارند. اما وقتی کبد به ‏هر علتی آسیب ببیند، این آنزیمها وارد جریان خون می ‏شوند. آ

آنزیم ها پروتئین هایی هستند که در سراسر بدن وجود دارند و عملکرد منحصر به فردی دارند. ‏آنزیمها به تسریعواکنشهای شیمیایی معمول و حیاتی در بدن کمک میکنند‎.‎‏ از حساسترین آنزیم های کبدی، آمینوترانسفرازها هستند. آسپارتات آمینوترانسفراز (‏AST‏ یا ‏SGOT‏) ‏و آلانین آمینوترانسفراز(‏ALT‏ یا ‏SGPT‏) از انواع آمینوترانسفرازها هستند. معمولاً، آمینوترانسفرازها ‏ در سلول های کبدی و عضلانی وجود دارند. اگر کبد دچار آسیب شده باشد، سلولهای ‏کبدی این آنزیمها را به خون می ریزند و به علت افزایش سطح آنزیم ‏AST‏ و ‏ALT‏ بیماری کبدی رخ میدهد.

برخی از آزمایشات خون متداول کبد عبارتند از:

  1. آزمایش آلانین ترانس آمیناز (ALT)
    آلانین ترانس آمیناز (ALT) به پروسهی متابولیزه کردن پروتئین توسط بدن شما کمک میکند.  ALT به علت اینکه کبد خوب کار نمیکند در خون آزاد میشود و میزان آن در آزمایش خون افزایش پیدا میکند. افزایش بیش از حد ALT‎ می‌تواند نشان دهندهی آسیب کبدی باشد.
  2. تست آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)
    آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) در قلب، کبد و عضلات پیدا می‌شود. به این علت که سطحAST به اندازه ALT برای آسیب کبدی اهمیت ندارد، معمولاً برای تشخیص مشکلات کبدی از هردو آزمایش خون استفاده می شود.
  3. تست آلکالین فسفاتاز (ALP)
    آلکالین فسفاتاز (ALP) آنزیمی است که در استخوان‌ها، مجاری صفراوی و کبد پیدا می‌شود. تست ALP معمولاً همراه با چند تست دیگر تجویز می‌شود. مقادیر زیاد ALP ممکن است انسداد مجاری صفراوی و التهاب کبد را نشان دهد.
  4. آزمایش PT
    بالا بودن زمان انعقاد یکی از نشانه های اختلال کبدی است. مدت زمان ایجاد لخته ی خون توسط تست PT بررسی میشود. درصورت اختلال فاکتورهای انعقاد خون، میزان PT افزایش پیدا میکند. یکی از فاکتورهایی که روی انعقاد خون تاثیر میگذارد، پروترومبین است که توسط کبد ساخته میشود؛ پروترومبین در هنگام پروسه ی انعقاد خون تبدیل به ترومبین میشود.
  5. آزمایش GGT
    آزمایش گاما گلوتامیل ترانس پپتیداز مقدار آنزیم GGT در خون را اندازه میگیرد. به منظور تشخیص بیماری کبدی از تست GGT استفاده می شود. میزان GGT خون هنگامی که کبد صدمه دیده باشد افزایش پیدا می کند.
  6. آلبومینآزمایش خون کبد
    آلبومین، پروتئینی است که در کبد ساخته می‌شود. به منظور مبارزه با میکروبها بدنشما به پروتئین آلبومین احتیاج دارد.
  7. بیلی‌روبین
    ماده‌ای است که در طول تجزیه عادی گلبول‌های قرمز تولید می‌شود. سطح بالای بیلی روبین ممکن است باعث آسیب کبدی یا آن می شود

 

علل بیماری‌ کبد

بیماری‌ کبد به دلایل مختلف بروز پیدا می کند. اگر هرکدام از علائم زیر را داشتید بهتر است هر چه سریع جهت انجام آزمایش خون به بهترین آزمایشگاه خون در تهران مراجعه کنید. برخی از دلایل بیماری کبد عبارتند از:

✓ عفونت

ویروس ها میتوانند کبد را آلوده و باعث بروز التهاب شوند. ویروس هایی که باعث آسیب کبدی میشوند از طریق خون، مواد غذایی یا آب آلوده یا تماس نزدیک با فرد آلوده انتقال پیدا میکنند. هپاتیت، رایجترین انواع عفونت کبدی است. هپاتیت، التهاب بافت کبد است و سلول‌های کبد در اثر عفونت، دچار التهاب می‌شوند. انواع هپاتیت عبارتند از:

  • هپاتیت A
  • هپاتیت B
  • هپاتیت C

✓ اختلال سیستم ایمنی

در بیماری خود ایمنی، سیستم ایمنی بدن به بخش های خاصی از بدن حمله میکند و روی کبد شما تأثیر می گذارد. مثال هایی از بیماری های خودایمنی کبدی عبارتند از:

  • هپاتیت اتوایمیون؛
  • سیروز اولیه صفراوی؛
  • کلانژیت اسکلروئیدی اولیه.

✓ ژنتیک

اختلال و آسیب کبدی میتواند به علت ژن غیرطبیعی که از یک یا هر دو والدین به ارث رسیده بروز پیدا کند. بیماری های کبدی ژنتیکی عبارتند از:

  • هموكروماتوز؛
  • هیپرکسالوری و اگزالوز؛
  • بیماری ویلسون؛
  • کمبود آنتی تیپسین آلفا

✓ سرطان

سرطان میتواند باعث برور آسیب جدی در کبد شود. انواع سرطان ها که باعث بیماری های کبد می شوند عبارتند از:

  • سرطان کبد؛
  • سرطان مجرای صفراوی؛
  • آدنوم کبدی.

چرا آزمایش خون کبد تجویز می شود؟

پزشک ممکن است به دلایل زیر نیر آزمایش خون را برای شما تجویز کند:

  1. یکی از اعضای خانواده تان بیماری کبد دارد؛
  2. اضافه وزن دارید؛
  3. دارویی مصرف میکنید که میتواند به کبدتان آسیب برساند؛
  4. به بیماری کیسه صفرا یا کم خونی مبتلا هستید.

موارد انجام تست عملکرد کبد

انجام آزمایش خون کبد در موارد زیر توصیه می‌شود:

  1. به منظور بررسی هپاتیت B و هپاتیت c که از آسیب‌های عفونت‌های کبدی محسوب میشوند؛
  2. به منظور نظارت بر عوارض جانبی برخی از داروهایی که روی عملکرد کبد تأثیر می‌گذارند؛
  3. اگر علائم اختلال کبدی را مشاهده کردید؛
  4. اگر تری گلیسیرید بالا، دیابت، فشار خون بالا یا کم خونی دارید؛
  5. اگر بیماری صفراوی دارید

علائم نارسایی کبد

نارسایی کبد میتواند مزمن یا حاد باشد. نارسایی کبد معمولاً در مرحله ی آخر بیماری کبدی رخ میدهد، هنگامی که عملکرد کبد مختل میشود. مصرف بیش از حد برخی داروها میتواند باعث نارسایی کبد شود.

علائمی که باعث نارسایی کبد میشوند، عبارتند از:آزمایشات و تست کبد

  • اسهال؛
  • خستگی؛
  • سرگیجه؛
  • حالت تهوع؛
  • از دست دادن اشتها؛
  • گیجی؛
  • زردی؛
  • استفراغ؛
  • درد یا تورم در ناحیه راست شکم؛
  • احساس خواب آلودگی.

توجه داشته باشید که نارسایی مزمن کبد میتواند باعث خونریزی بیش از حد و نارسایی کلیه شود. اگر بیماری کبدی درمان نشود، تاثیرات جدی روی سلامت فرد میگذارد. بنابراین، بهتر است هنگام مواجه با علائم آسیب کبدی، هرچه زودتر به پزشک مراجعه نموده تا آزمایشات لازم برای شما تجویز شود. انجام آزمایشات خود را به آزمایشگاه پاتوبیولوژی نارون بسپارید.

نحوهی آماده شدن برای انجام آزمایش خون کبد

پزشک به شما اطلاعاتی در مورد نحوهی آماده شدن برای انجام تست های مربوط به کبد را ارائه می‌دهد. نتیجه ی آزمایش خون تحت تاثیر مصرف برخی از داروها و مواد غذایی تغییر پیدا میکند. ‏حتماً درمورد هر دارویی که مصرف میکنید، از جمله داروهای بدون نسخه و مکمل های گیاهی، به پزشکخود اطلاع دهید. پزشک ممکن است از شما بخواهد که از شب قبل از آن داروها و مکمل ها استفاده نکنید.

راه های حفظ سلامت کبد

اگر میخواهید از کبدتان محافظت کنید، راهکارهای زیر را فراموش نکنید:

✓ سبک زندگی متناسب

برای اینکه کبد سالمی داشته باشید، ورزش منظم را فراموش نکنید. ورزش باعث کاهش فشار روی کبد، افزایش سطح انرژی و جلوگیری از چاقی میشود. توجه داشته باشید چاقی یکی از عوامل بروز بیماری کبدی است.

✓ رژیم غذایی متعادل و سالم

مقادیر زیاد چربی در خون و سطح بالای کلسترول علت رایج بیماری کبد چرب است. چربی های اشباع شده را زیاد مصرف نکنید. چربی های اشباع شده در غذاهای سرخ شده، گوشت قرمز و لبنیات وجود دارد. این چربی ها می توانند باعث شوند به بیماری کبد مبتلا شوید. غذاهای پر فیبر مانند میوه و سبزیجات و غلات سبوس دار بیشتر مصرف کنید و مصرف گوشت قرمز را کاهش دهید.

✓ احتیاط در مصرف داروهای گیاهی

برخی از داروهای بدون نسخه حاوی سموم ناشناخته هستند. داروهای گیاهی میتوانند باعث مسمومیت کبدی شوند یا در عملکرد کبد اختلال ایجاد کنند. مکمل های گیاهی میتوانند باعث التهاب کبد یا حتی نارسایی کبد شوند.

✓ حفظ وزن سالم تان

چاقی عامل اصلی خطر در بروز بیماری کبد چرب است. شما میتوانید که همراه با رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم، وزن سالم خودتان را حفظ کنید.

✓ واکسینه شوید

به منظور مراقبت در مقابل هپاتیت A و B، و عفونت کبدی ویروسی واکسینه شوید. هپاتیت A به علت مصرف غذا و آب آلوده بروز پیدا میکند. از مصرف غذاهای دریایی یا صدف خام اِجتناب کنید. هپاتیت B از طریق تماس جنسی، خون آلوده و سوزن سرایت پیدا میکند.

2/5 - (2 امتیاز)